MEZOPOTAMYA
NEMRUT DAĞI – MİDYAT - MARDIN – DIYARBAKIR
1.GÜN GÖBEKLITEPE – URFA ÇARŞILAR
Havaalanında rehberimizle buluştuktan sonra yol bizi insanlık tarihinin en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olan ve 12000 yıl öncesine tarihlenen, bilinen yazılı tarihin gerçeklerini derinden sarsan ilk hac merkezi olduğu düşünülen Göbeklitepe'ye götürecek. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucunda bilinen en eski tapınaklardan biri olan Mezopotamya bölgesindeki Göbeklitepe, avcı-toplayıcı toplumlarda dini inanca ilişkin önemli veriler sunmaktadır. Mimari ve sosyo-ekonomik açıdan ele alacağımız Göbeklitepe, dönemin insanlarının çığır açıcı inançlarını yaşamak için nasıl kutsal bir alan oluşturabilecekleri konusunda bilgi verirken, dinleri, dini sembolleri içermektedir.Ardından şehir merkezine hareket ederek Halil-ür Rahman Camii – Ayn Zelih (Balıklı Göl) – Rızvaniye Camii ve Hz.İbrahim’in doğduğu mağara, Sipahi Pazarı, Kazzaz pazarı, Hacı Kamil Hanı, Hüseyiniye Çarşısı, Naccar Pazarı, Tarihi Gümrük Hanı, Ulucami ve Mutfak Müzesini ziyaret edip geziyoruz ardından otellimize geçiyoruz.Geceleme Şanlıurfa'da.
2.GÜN KARAHANTEPE – DARA – MİDYAT
Karahantepe, Tek Tek Dağları’nda yüksek bir tepenin üzerinde Şanlıurfa kent merkezine 50 km mesafede yer alıyor. Karahantepe, tıpkı Göbeklitepe gibi Harran Ovası çevresinde benzer özelliklere sahip olan yerleşimlerden biridir. Bu yerler birbirine yakın mesafedeydi ve açık havada birbirlerini görebiliyordu. Ayrıca tarih öncesindeki ortam bugün olduğu gibi kıraç değildi ve bölgede çok sayıda av hayvanı yaşardı. Bu yerleşimlerin en öne çıkan kalıntıları o bölgede zemine sabitlenen ve T şeklinde sütunlar içeren büyük, dairesel yapılardır. Karahantepe’de yüzeyde bulunan dikilitaş sayısı 250’nin üzerindedir.Mezopotamya’nın Efes’i olarak adlandırılan Dara’ya gidiyoruz. İpek yolu üzerinde bulunan bu antik kentte dünyanın ilk su barajına ait olan kalıntıları,antik dönemde Ahamanişlerin tanrısı Ahura Mazda’ya inanıldığı ve bunun için de bir takım ateş kulelerini, kale (DarasAnastasiupolis), kilise, köprü, su kanalları, su sarnıçları, arasta, kaya mezarları ve sivil yerleşim binalarına ait kalıntıları incelerken yöre halkı ile gireceğimiz ikili ilişkiler ve bizlere Mezopotamya misafirperverliğinin inceliklerini sunma yarışları hoşgörü ve sevginin bölgede ne derece güçlü olduğunu bir kez daha kanıtlayacak.Beyaz suyu gezdikten sonra Midyatı tanımaya başlıyoruz. Bölgenin önemli el sanatlarından olan Telkari pazarında vereceğimiz serbest zaman sonrasında birçok diziye ev sahipliği yapmış olan Konuk evi terasına ulaşıyoruz. Burda birbirinden güzel fotoğraflar çekerek yöresel sarı kesme taş mimarisi ile farklı manzaraları ölümsüzleştirdikten sonra Süryanilerin DEYRULUMUR olarak adlandırdıkları Mor Gabriel manastırı ziyaretlerimizin ardından Midyat'tan Estel’e geçiyoruz ve yemek sonrası diğer kiliseleri geziyor ve serbest vakit için misafirlerimizi çarşıya bırakıyoruz. İsteyen misafirlerimiz tarihi GelüşkeHanı’nında kahve içip dinlenir isteyen alışveriş yapar ardından otelimize geçiş. Konaklma Mardin.
3.GÜN MARDİN
Kahvaltı sonrası Mardin’deki ilk durağımız Mor Behrem Kırklar Kilisesi. Kilise görevlisinden alacağımız bilgilerin ardından Mardin’in dar sokaklarında yapacağımız yürüyüşle Mardin müzesi, Latifiye Camii ve bölgenin en önemli yapılarından biri olan Ulu Camii görüyor ve fotoğraflıyoruz. Ardından birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış PTT binası geziyor, Şehidiye Camii ve Medresesi ziyaretimiz sonrası Mardin’in sembollerinden olan Abbaralardan geçip aracımıza binerek, Kasımiye medresesine ulaşıyoruz. Selçuklu döneminde üniversite denginde eğitim veren bu olağan üstü mimaride Güneydoğu kültüründeki eyvan felsefesini öğrenip gezilerimizi tamamladıktan sonra rotamızı 1932 yılına kadar Dünya’daki Süryani halkının merkezi konumunda bulunan Deyrulzafaran Manastırına çeviriyoruz. Manastır hakkında edineceğimiz bilgiler sonrasında siz değerli misafirlerimizi havaalanına götüreceğiz.
FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER
FİYATA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER